Απορρίφθηκε και η πρόταση να ληφθούν επιπλέον θεσμικά μέτρα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αρκετό για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας
Αρνητική ήταν η απάντηση των διοικήσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για δημιουργία σωμάτων με οποιαδήποτε σχέση άμεση ή έμμεση με την Ελληνική Αστυνομία εντός των Πανεπιστημίων, αλλά και την επιβολή ελέγχου πρόσβασης σε αυτά. Παράλληλα απορρίφθηκε και η πρόταση να ληφθούν επιπλέον θεσμικά μέτρα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αρκετό για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η Σύνοδος Πρυτάνεων σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη κατέληξε στην απόρριωη των εν λόγω προτάσεων , με την αιτιολόγηση ότι τα Πανεπιστήμια είναι ανοιχτές κοινότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, υπήρξαν ορισμένες μειοψηφικές προτάσεις για πιο σκληρά πρωτόκολλα φύλαξης και φρούρησης, αλλά ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση υπήρξε συναίνεση στην ουσία των αναγκών και των προτεραιοτήτων των Πανεπιστημίων.
Βασική παράμετρος στην πολύωρη συζήτηση ήταν η φυσιογνωμία των Ιδρυμάτων ως Πανεπιστημίων, ο ρόλος και η θέση τους στην κοινωνία και, τέλος, η διαφορετικότητα μεταξύ τους, κάτι που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε τη Δευτέρα.
Ακόμα και στον ορισμό των μελών της επιτροπής που θα αναλάβει να συντάξει προτάσεις, ύστερα από πρόταση να συγκληθεί μόνο από εκπροσώπους των τριών κεντρικών Πανεπιστημίων τα οποία παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΟΠΑ), υπήρξαν ενστάσεις και εν τέλει συμφωνία ότι δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επιτροπή που συγκροτείται να περιλαμβάνει μέλη από περισσότερα Πανεπιστήμια.